Spring til indhold
Luk

Amfipladsen


Amfipladsen ligger i hjertet af Odenses kulturelle centrum, hvor Brandts, Cafébiografen og Musikbiblioteket udgør pladsens vægge.

 
Pladsen blev omdannet i 1987 i forbindelse med revitaliseringen af Brandts Klædefabrik. Der var på daværende tidspunkt tale om en revolutionerende nytænkning af, hvorledes et udlevet industrikompleks kunne anvendes i en moderne bymidte. Klædefabrikken blev landets første internationale center for kunst og kultur, og visionen for Amfipladsen var derfor at skabe et multianvendeligt, offentligt og robust rum.


I det daglige danner pladsen ramme om Cafébiografens udendørsservering og skateres udfoldelser. Men det er ved de særlige lejligheder, at pladsen kommer til sin ret - når der skal huses store koncerter, udendørs udstillinger og teaterforestillinger og open air. Pladsen fungerer således som byens moderne amfiteater.

 
Pladsens udformning er umiddelbart enkel. Et belægningstæppe af den gule Odense klinke med et bånd af brosten der indrammer pladsen og knytter den til Brandts. Ind mod Brandts står en stor, hvid scene, og foran denne er pladsen forsænket i et trappeanlæg af brosten, der danner det moderne amfiteaters siddepladser. I den modsatte ende af pladsen er der skabt en forbindelse til den modsatliggende Rosenbæk Karréen med en vandrende i granit, der løber ud fra gårdrummet i karréen og ender på Amfipladsen.
Vandrenden er et symbol på den gamle Rosenbæk der tidligere løb gennem denne del af Odense. Omkring pladsen står enkelte træer, mens pladsens midte er markeret af ét stort lindetræ i en markant plantekumme af brosten. Både materialer og beplantning sikrer en fin sammenhæng med byens øvrige byrum og spiller desuden godt sammen med Brandts gul-orange mursten. Det helt dominerende på pladsen er da også Brandts med de hvide karnapper i glas, den hvide scene og rumgitteret derover. Rumgitteret ovenover danner både rummet og giver plads til lys- og lydanlæg.

 
Selv om Amfipladsen er privatejet, er den en offentlig plads med en særlig hemmelig og intim karakter. Så kom og nyd en kop kaffe eller oplev en udendørs udstilling i hele bymidtens baggård

PRINT