Spring til indhold
Luk

Hvad er Fairtrade? Udviklingshjælp

Hvad er Fairtrade?

Fairtrade er handel, hvor producenter i udviklingslande modtager en retfærdig pris for deres produkter med henblik på at forbedre levevilkår for marginaliserede producenter i udviklingslande. 
Konkret bidrager handel med fairtrade produkter til at forbedre forhold for producenter i udviklingslande i Asien, Afrika, Syd- og Mellemamerika. 
Fairtrade giver muligheder for at forbedre forhold som fx arbejdsvilkår og organisering, fattigdomsbekæmpelse igennem markedsadgang og bæredygtighed i produktion såvel økonomisk som miljømæssigt. Retningslinjer indenfor arbejdsvilkår, pris og rettigheder skal overholdes for at producenter blive godkendt som fairtrade producent.
Fair Trade arbejder med at gøre kendskabet og forbruget af disse produkter større og dermed skabe positive udviklinger i udviklingslande.

Fairtrade og udviklingshjælp

Fairtrade adskiller sig fra den traditionelle udviklingshjælp ved, at producenterne selv beslutter, hvad overskuddet fra deres handel skal bruges til. Fairtrade understøtter producentgrupper, kooperativer og virksomheder ved at skabe bedre handelsbetingelser og afsætningsmuligheder. I forbindelse med afsætning af varer i fairtrade regi optjener producenter og producentgrupper en årlig bonus, som de enkelte kooperativer selv i fællesskab beslutter hvad den skal bruges til. 
Oftest bruges bonussen til udvikling i lokalsamfundet bl.a. i form af:
• etablering af skoler og sundhedsklinikker
• til investering i og udvidelse af produktionsanlæg m.m. 

Fairtrade-producenter har således en direkte indflydelse på, hvordan overskuddet af deres salg skal bruges.

Fairtrade i Danmark
I Danmark findes der to organisationer, der arbejder med Fairtrade: Fairtrade Mærket Danmark og Fairtrade Danmark. Læs mere på www.fairtrade.dk. Internationalt bliver arbejdet med certificering af Fairtrade producenter og produkter varetaget af World Fair Trade Organisation (WFTO) og Fair Trade Label Organisation (FLO) hvor af Fairtrade Mærket Danmark er den danske afdeling.
Af andre mærkningsordninger, der også arbejder med etisk handel, er UTZ, Rainforest Alliance og Fair Flowers Fair Plants (FFFP).

Kendte fairtrade-mærker

Der er forskellige mærkningsordninger indenfor fairtrade, som alle fokuserer på sociale, miljømæssige og økonomiske forhold. Mærkerne sidder på samme slags produkter, men de har ofte forskellige kriterier.  Det mest kendte mærke er Fairtrade Mærket efterfulgt af bl.a. Rainforest Alliance og UTZ-mærket.


Læs mere om Fairtrade Mærket.
Læs mere om UTZ.
Læs mere om Rainforrest Alliance.

Fairtrade - hvilke produkter?

Det er muligt at købe mange forskellige fairtrade-produkter som fx kaffe, te og chokolade, is m.m. Endelig findes der specialbutikker, hvor der findes et udvalg af fairtrade produkter inden for tøj og brugskunst.